Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /var/www/sebastianpetersen.dk/public_html/wp-content/plugins/extended-categories-widget/libs/avh-db.php on line 62 and defined in /var/www/sebastianpetersen.dk/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 992
Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo) » Sebastian petersen
marts 15, 2012 13

Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

Af i Kost og sundhed
morgenmaaltid palo Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

Min paleo morgenmad i dag, fås det bedre?

Jeg har lidt en kærlighed for Paleo mad (stenalderkost), og det har jeg haft længe. Jeg har ikke en slavisk tilgang til det, og lever lidt efter 80/20 reglen. Men overall, føler jeg VIRKELIG det betyder meget for min sundhed. Trænger du til at tabe dig er det EKSTRA godt. Jeg vil også komme lidt ind på paleo kost i forbindelse med styrketræning.

Jeg vil prøve at fortælle lidt om hvordan jeg lever efter paleo diæt, hvad det er, og hvorfor det er så skide sundt! Vores almindelige danske kost er skyld i så ufattelig mange sygdomme, fx sukkersyge kan mange helt fjerne ved at spise paleo, og irritationsmomenter som hovedpine og lignende i hverdagen.

Skal vi hurtigt se lidt på det store billede, så er paleo diæt eller stenalderkost, bare at spise det man gjorde i stenalderen. Det er baseret på at man for 10.000 år siden ikke dyrkede nogen form for korn eller havde mælkeprodukter, alle tidligere år vi har eksisteret, har vi levet af kød og grønt, med lidt nødder, lidt æg og lidt frugt. Selvom der er sket meget siden dengang, har vores DNA kun ændret sig meget, meget lidt, og vi er derfor stadig bygget til at spise den slags kost.

Det giver mening, og hvoren jeg elsker den tankegang, synes jeg nu ikke det holder som et argument for paleo. Der er også kommet mange ting til siden dengang, som er rigtig gavnlige for kroppen. Det er rigtigt, at dengang havde man ikke så mange sygdomme osv. som man har i dag, og meget af det skyldes vores elendige kost, men problemet er at folk køber og spiser elendig kost, ikke at vi ikke længere også har gode alternativer og tillæg til en paleo diet. Desuden er det lidt naivt at tro, at de havde en perfekt kost dengang, for det havde de ikke.

Men hvorfor er jeg så så stor tilhænger af det? Jeg er helt klart mest tilhænger af delen som jeg lever mest efter. “If man made it, don’t eat it”. Kort sagt, drop al færdiglavet mad. Alt hvad du ikke selv laver fra bunden og af naturlige sunde råvarer. Der bliver puttet så sindsyg mange konserveringsmidler i alt mad, og det værste er at faktisk langt det meste af det mad “almindelige” mennesker spiser, er fyldt med sukker. Jeg vil ikke komme ind på det mere grundigt her, men der er virkelig mange grunde til, at færdig mad, er dårligt mad i forhold til rigtig råvarer du selv laver.

paleo Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

Fast inventar i mit køleskab, Udover når jeg er træt af kylling icon biggrin Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

Og hvad har vi tilbage, hvis vi siger at vi kun vil spise naturlige råvarer? Stort set paleo mad, for mig er det nærmest mere logik end det er en egentlig diæt. De 3 vigtigste punkter i paleo for mig er : 1. ingen forarbejdet mad. 2. ingen korn/stivelse og 3. ingen mælkeprodukter. Kommer igennem dem lige om lidt.

Hvad jeg anbefaler, du spiser og lever efter

Det er min anbefaling, og det som jeg nogenlunde lever efter. Vil prøve at komme med en begrundelse for de fleste ting, især når vi kommer ned til afdelingen om hvorfor ting er dårlige.

 • Spis masser af godt kød, gerne magert, gerne økologisk, så sundt og friskt som muligt. Alt kød og fisk gælder.
 • Spis masser af grøntsager hver dag, der er frit slag.
 • Spis frugter, men hold dig til et par stykker om dagen, og spis dem helst først på dagen. Frugter indeholder rigtig meget fruktose/frugtsukker, som spiker dit blodsukker, og frugter er SLET ikke så sunde som grøntsager. Gnask på en rød peberfrugt i stedet icon wink Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)
 • Bær er meget bedre end frugter! Og god dansk frugt som æbler osv. er meget bedre end eksotiske.
 • Spis nødder, men hvis du vil tabe dig så i meget små mængder.
 • Spis æg, så mange du har lyst til. Det med et æg hæver dit kolsteroltal er bare en myte der ikke har noget hold i sig, og æg, især blommen, er utrolig sundt.
 • Kartoffler og grove ris, er SLET ikke så usundt som fx pasta og brød! Så vil du have kulhydrater (i forholdsvis små mængder stadigvæk) så spis ALLER helst grovris, og dernæst kartoffler.
 • Undgå sukker! I stort set alle mulige måder, almindelig raffineret er det værste.
blaabaer Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

Bær er sundere end frugt! Særligt blåbær er super sundt

There you have it! Simpelt, og voldsomt sundt. Lad vær at prøve på at omdanne dig til en streng paleo kost fra starten, men gør det gradvist. Personligt har jeg spist måske 80% paleo det sidste års tid, nogle perioder tæt på 100%, andre perioder mindre. Mange oplever, at efter 14 dage til 3 uger, får de det meget bedre, de kan mærke at de er blevet sundere. Mange folk snakker om at evt. hovedpiner og andre små skavanker forsvinder, de har bedre afføring, sover bedre om natten, har endda hørt nogle stopper med at snorke og alle mulige andre ting.

De to vigtigste ting ved stenalderkost bygger på at spise INGEN korn og stivelse (pasta, ris, brød, kartoffler fx), og INGEN mælkeprodukter (mælk, ost, fløde osv.) og her er jeg absolut enig, og tror virkelig helt ind til knoglerne at det er usundt for kroppen. Især kulhydraterne er absolut det værste, men der er nu stor forskel på kulhydrater, mælk er sådan lidt bob bob, og man er ikke helt enige om om det er usundt eller ok. Men nu får jeg bumser af det, mange prutter af det, og det har generelt nogle bivirkninger, så sundt kan jeg bestemt ikke se det som.

aftensmad paleo2 Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

En lørdag aften, fås det bedre ? icon smile Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo) Se mit indlæg på bloggen om rødvin.

Skærmbillede 2012 09 17 kl. 00.53.25 Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

Men hvad er der galt med korn og kulhydrater?

Problemet med korn og stivelse, er at de er meget tomme for næringsindhold, tiltrods for et meget højt kalorieindhold. (der er mellem 300-400kcal i stort set alt pasta, ris osv.) mod fx 100-250 for alt kød, 30-50 for stort set alle grøntsager osv. Mange af dem er tomme kalorier, og faktisk er der meget der tyder på at korn og stivelse faktisk HÆMMER optagelsen af mange gode vitaminer og næringsstoffer i kroppen som fx C-vitamin og D-citamin, jern og andre ting.

Dernæst er problemet selve de hurtigtoptagende kulhydrater. Der er jo også kulhydrater i grøntsager, men de er ikke slemme. Grunden til de er slemme i kornprodukter, er at de er hurtigoptagende, de har et højt glykæmisk index. Et tal for hvor hurtigt det bliver optaget i kroppen.

Så hvad sker der, når du står op om morgenen og spiser en stor portion kellogs, jo, du får en masse kulhydrater ind i kroppen, og de bliver optaget MEGET hurtigt. Så stiger dit blodsukker helt vildt, og du bliver nu nødt til at smide endnu mere insulin ud i kroppen. Jeg vil ikke komme nærmere ind på hvorfor et højt og ustabilt blodsukker er dårligt, det bliver i et andet indlæg, men det er det. Så kæmper kroppen med at få det til ro igen, og så bliver det eftermiddag, så får du et par stykker rugbrød og måske en kage til, BOOM så ryger blodsukkeret op igen.

 Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

laks Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

Sørg for at købe vildlaks, når du køber laks. Det er meget sundere, og koster ikke mere.

Ved indtagelse af hovedsageligt kød og grøntsager er dit blodsukker jævnt i løbet af hele dagen, og det er SUNDT.

Hvad med mælk og hvad med fx juice?

Mælkeprodukter er en boldgade hvor mange er uenige, nogle taler for, andre taler imod. Så jeg vil hverken stå og prædike det ene eller det andet, jeg synes du skal prøve det på egen krop. Personligt får jeg bumser af mælkeprodukter, ved jeg der er rigtig mange der gør, så har du problemer med uren hud så DROP mælken. Andre prutter meget af mælkeprodukter, nogle kan ikke tåle laktose osv. osv. Personligt tror jeg ikke på det er sundt, men bedøm selv.

Jeg vil lige hurtigt vende juice, og smoothies, og hvad folk ellers laver som de tror er sindsygt sunde. Det er i sin forstand bare meget koncentrerede frugter, og ofte er mange af de gode næringsstoffer (her snakker jeg juice) ikke med. Smoothies er bedre, men det er stadig måske 2-3 frugter man får indenbords meget hurtigt. Det indeholder rigtig meget frugtsukker, der altså ikke er en god sukkerart, og det spiker ens blodsukker helt vildt. Ser vi kun på den side af sagen, er frugter ikke bedre end fx havregryn! Så drop juice, tag frisk frugt i stedet, men hold det til minimum. Bær er meget sundere end frugt, så laver du smoothies fx med proteinpulver og lign. så lav det med bær.

koeleskab paleo 224x300 Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

Mit køleskab klar til en paleo uge! (klik på billedet for at se større)

Hvorfor paleo er RIGTIG godt til folk der vil tabe sig

Paleo har lidt fået sådan en status for at være rigtig godt til folk der vil tabe sig, og det ER virkelig en af de aller bedste måder at spise på hvis du vil tabe dig. Grunden er meget simpel, det der indeholder ALLER mest kalorier, er korn og mælkeprodukter. punktum!

Når du spiser paleo, får du en masse magert kød, som mætter rigtig godt (det gør protein) og giver god jævnt fordelt energi. Derudover spiser man så mange grøntsager som muligt, alle ved selvføglelig grøntsager er sundt, men der er stort set ingen kalorier i! Der er typisk 30kcal / 100g i en alm. frostpose grøntsager. Dvs. du kan spise sådan en hel pose frosne grøntsager med 500g, fx en wokblanding, og have fået 225kcal. Det kunne du måske få 70g pasta for, eller 2 stykker tørre rugbrød uden noget på. Hvad tror du mætter mest?

Man har simpelthen SVÆRT ved at få nok kalorier, når man spiser paleo. Derfor hvis du gerne vil opbygge muskler på stenalderkost, det kan sagtens lade sig gøre, jeg tog selv 6-7kg på sidste efterår med paleo diæt, så kræver det at du får lidt mere fed kød, tilføjer nogle flere olier og nødder osv.

Men vil du tabe dig, så hold dig til så magert kød som muligt, giv gas med grøntsager, og kiloene vil komme af dig!  Samtidig med, får du er rigtig højt indtag af protein, der virkelig er byggestenene for muskler. Dvs. du bevarer rigtig mange af dine muskler, modsat en almindelig diæet som bare er baseret på “spis mindre mad”. Du kan simpelthen ÆDE med en paleo diæt, og stadig tabe dig hurtigt. Så længe du spiser rigtigt.

aeg groentsager Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

En af mine yndlingsretter, æg og masser af grøntsager, og bacon hvis jeg er i kalorieoverskud icon wink Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

Noter til folk der gerne vil være seriøse om deres vægttræning med paleo

Nu går jeg selv meget op i vægttræning og “bodybuilding”, og her er der nogle pointers der er vigtigt med paleo. First off, kaloriedelen! Tæl kalorier, og vær sikker på du får nok hvis du vil gaine, eller er nogenlunde rigtigt hvis du vil tabe dig. Men det er nu alligevel mit råd nummer 1, og jeg vil ikke påstå at man kan være seriøs omkring det, uden at tælle kalorier i hvert fald det første lange stykke tid, til det sidder lidt på rygraden.

Dernæst, carb refeeds, eller kulhydrat genopfyldning. Det er vigtigt hvis du cutter. Glukose bliver opbevaret i leveren, og i musklerne. Hvis du er lidt veltrænet har dine muskler simpelthen brug for kulhydrater. Jeg vil lave et meget mere detaljeret indlæg om carb refeeds på et senere tidspunkt. Men det betyder bare at du fx en gang om ugen, eller en gang hver 14. dag alt efter din fedtprocent, indtager KUN kulhydrater. Absolut ingen fedt, og heller ikke meget protein. Man gør det for at fylde leveren med glukose igen, fylde musklerne, og noget af det vigtigste nemlig at booste hormonet leptin igen.  Man gør det kort sagt for at undgå at kroppen går i “sulte” mode, og dermed nedsætter sin forbrænding.

Så paleo ER fantastisk, eller ?

Både og, til folk der skal tabe sig er det virkelig, virkelig godt at holde sig ret stramt til paleo reglerne. Snakker vi ren sundhed er det stadig rigtig, RIGTIG godt, jeg vil dog kombinere det med nogle vitamintilskud og ind imellem lidt grove ris og lignende, og fra et rent livskvalitets synspunkt, synes jeg det er vigtigt ikke at gå helt slavisk til værks.

Der hvor det halter en smule, er rent bodybuilding mæssigt. Man har simpelthen brug for kulhydrater hvis man går meget op i sin træning, dermed ikke sagt at man ikke kan leve stort set efter paleo principper, men man bør indtage kulhydrater i sin kost også i form af grove ris og lignende. Man bør blande paleo med noget kulhydrats cyklus, carb cycling som det hedder, det er også lidt en måde at sige på at man har brug for sine carb refeeds på den ene eller den anden måde. Men det kommer jeg nok mere ind på i et indlæg senere, denne post var mere en generel viden om paleo.

Skærmbillede 2012 09 17 kl. 00.53.25 Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

Det tager tid, at justere til en paleo diæt

Det er meget vigtigt at slå fast, at man ikke lige skifter om fra en normal dansk kost til paleo, i løbet af et par dage uden nogle problemer. FEDT hvis du kan, nogle kan, men ens krop er simpelthen nærmest blevet afhængig af de alt for mange kulhydrater som vi normalt spiser, og derigennem kommer der en enorm trang til dem. Man føler sig altså ikke helt mæt når man bare spiser kød og grøntsager det første stykke tid. Det skal nok gå over, og trangen bliver mindre og mindre, men det er ikke let.

Mange siger dog, at efter 2-3 uger, begynder de at have meget mere energi i hverdagen! Er ikke så tit sultne mere, og har ikke de der humørsvingninger og energisvingninger som normale mennesker med svingende blodsukker ofter har.

wokblanding Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

Du kan købe store poser med fx wokblanding, med 30kcal/100g, til ingen penge.

Små tips og tricks, og pointers om paleo!

Kan kan allievel ikke dy mig, for at lave en lille liste over små ting der er værd at holde øje med, hvis du beslutter dig for at spise stenalderkost, here goes! icon smile Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

 • Hvede er set som den værste slags korn, derfor lyst brød er KLAR værst. ris som det bedste. Altid så grov som muligt indenfor alle slags korn.
 • Rapsolie er meget sundere end fx solsikkeolie
 • Undgå soyamælk og andre soya produkter, så hellere alm. mælk!
 • Få godt med fisk og skaldyr, eller suppler op med levertran/fiskeolie
 • Spis søde kartoffler (yams, de der orange) i stedet for almindelige. de er MEGET sundere. Jeg kan godt li’ dem ligesom bagte kartoffler.
 • Nyd et stykke mørkt chokolade (+70%) og et glas rødvin i ny og næ, det er slet ikke så usundt! (men begge dele i små mængder)
 • Vær eventyrlysten, man er nødt til at variere med paleo. Prøv noget nyt kød, nye slags dyr, nogle spændende grøntsager og lignende. Hold det friskt hvis muligt.
 • Vil du tabe dig, så undgå for mange nødder osv. hold lidt øje med kalorier i de forskellgie ting. Tag svinekød i stedet for oksekød osv.
 • Tag tilskud af vitamin D og vitamin C, se her hvorfor: D-vitamin
  og C-vitamin
 • Det er helt fint at skippe nogle måltider, og du vil have lettere ved det end ved din gamle kost, fordi paleo mætter så længe.
 • Dyr, hunde og katte fx, elsker også paleo icon wink Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo) Man kan få kornfri hunde- og kattemad.
 • Lad vær at føle skyldfølelse, ved at snyde lidt ind imellem, men planlæg dine “snydedage” eller “snyde måltider”, lad være med bare at sige så nu vil jeg snyde, fordi du trænger til pasta. NOT the way to succes.
 • Det er dit liv, tag ansvar for det! icon smile Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo) Det er fedt, når man kommer igennem den lidt trælse startfase, og begynder at nyde paleomad.

bodylab generel1 Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)

En samling links og gode ressourcer

Tænkte jeg lige ville smide lidt links, til nogle gode artikler og steder at læse om paleo. Det mest kendte, og nok også bedste sted at udvide sin paleo viden er på marks daily apple. http://www.marksdailyapple.com/ Ellers tag et kig på følgende jeg har læst mere eller mindre af med interesse:

http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadartikler/ECE1565278/forsker-bakker-op-om-fortidskost-trend/

http://www.modernpaleo.com/principles.html

http://thepaleodiet.com/

http://www.marksdailyapple.com/definitive-guide-to-the-primal-eating-plan/#axzz1p8LR3AQ2

http://paynowlivelater.blogspot.com/2010/01/hymn-to-lifestyle-part-1-paleo-at-its.html

Der er også den danske bog “stenalderkost” som jeg har læst, rigtig god bog! På engelsk er det bogen der bare hedder “The paleo diet”

Ellers vil jeg selvfølgelig meget gerne besvare spørgsmål så godt jeg kan, eller dele ud af min erfaring med paleo måske med et bestemt emne du går og pussler med. Det er svært at koge det hele ned til et enkelt indlæg, selvom det dog blev ret langt. Lad mig endelig høre fra dig!
JEG er i hvert fald fan af stenalderkost, omend en lidt modificeret version, som passer til min livsstil.

Lignende indlæg:

Søgeord: , , ,

13 kommentarer til “Stenalderkost, få en sundere livsstil! (Paleo)”
Tilføj din egen kommentar
 1. Anonym siger:

  Rigtig god og spændende, velformuleret læsning.Er blevet meget inspireret & er gået i gang med at leve efter stenalder kost (80/20) – Som du skriver er det godt for livskvaliteten at der er plads til lidt andet. Jeg kan mærke på egen krop at spiser jeg for mange lækkerier & kulhydrater så bliver jeg oppustet og utilpas. Derudover trænger jeg til at tabe mig 15 kilo, så min BMI er helt tip-top. Plus jeg synes, det er KÆRLIGHED til mig selv at leve efter disse principper, da de giver velvære, overskud og energi. Jeg takker for den spændende læsning og pøj med det fremadrettet

 2. Sebastian siger:

  Tusind tak, for den positive feedback! :)
  Hvis du har nogle spørgsmål, så skyd endelig løs, jeg er bestemt ikke nogen ekspert på området, men vil gerne prøve at guide så godt jeg kan.

  God fornøjelse med det, din krop vil elske dig for det.

 3. MO siger:

  Hej! Synes din blog virker interessant. Du er ligefrem og forståelig.

  Jeg har to ting (ris/ros):

  1. Jeg synes ikke man som paleo tilhænger har muligheden for blot at anbefale økologi, ej heller at købe dansk. I virkeligheden synes jeg det burde være det aller aller allerførste bud! Det må være hele essensen i stenalderkost. Jeg synes ikke, som mange andre, at pris kan bruges som modargument – ja det er en smule dyrere, men alting er relativt og der findes to fremgangsmåder til at reducerer prisen: ét, planlæg din maduge bedre så du undgår madspild. To, undersøg markedet grundigt både online, dit lokalområde og dit fjernområde.

  Køb økologisk og køb dansk. Og køb årstidsbestemt!

  Vil man være mand på stenalderkost i 2012, kræver det man tænker nyt på en gammel måde! Eksempler: Økologisk fisk er dyrt, men alternativt kan du tage på fisketur for et par hundrede kroner eller besøg en kaj, og du vil meget nemt komme hjem med en stor fortjeneste. Gå en tur i skoven og pluk din frugt/nødder selv som supplement til at købe ALT i supermarkedet. Man blir overrasket over mængden af mad man egentlig kan få med hjem i visse årstider. I stedet for at købe (forarbejdet) kyllingefilet, så køb en hel kylling og skær den ud selv. Det tager ikke meget længere tid, og du sparer rigtig meget i forhold til mængden af “ægte” kød. Økologiske æg findes i bunkevis uden om byerne til meget fordelagtige priser.

  Tag din cykel og sæt søndag formiddag af til at gå på stenalderrov!

  Manglende tid og penge = så er din paleo livstil egentlig bare en blanding af en langvarig grøntsags/proteinkur. Dem der mener at mit forslag er total idealistisk og på ingen måde realiserbart, kan jo starte med at prøve, nu de alligevel er igang med en livstilsomlægning.

  2: Til rosen:

  Jeg er vild med dine opskrifter. Gerne flere, specielt kagerne!
  Har du nogle andre forslag til morgenmad eventuelt?

  Din blog er fed og du gør det godt, og det virker som om du har de fleste argumenter på plads når det kommer til de “tekniske realiteter”. Jeg ønsker bare du tillæger betydningen af økologi og ikke-importerede råvarer mere værdi. Lav evt. en side med gode idéer til besparelser, og prisvenlige alternative a la dem jeg har givet. Bare et godt råd.

  Jeg følger med:-)

 4. Sebastian siger:

  Dejlig feedback! Thank you :)

  Nu har jeg godt nok ikke rigtig fået lavet nogle nye indlæg i lang tid, af lidt forskellige årsager, men jeg vil prøve at hoppe tilbage i det..

  Jeg kan sagtens følge dig, angående økologi.
  Jeg spiser fx også ALTID økologiske æg, hvorimod grøntsager synes jeg ikke altid det er “det værd”.
  Men vi sætter jo alle sammen vores egne grænser, for hvor langt vi vil gå i jagten på sundhed.

  Men det er det eneste man kan tale om (så vidt jeg ved), hvor sundt det er eller ej.
  Nu er det ingen hemmelighed at jeg går op i styrketræning/bodybuilding/fitness, hvad man vil kalde det, og i jagten på større muskler og lavere fedtprocent, betyder økologi ingenting.

  Men jeg giver dig helt ret, i de fleste ting du siger!

  Tak for både ris og ros, og hav en fantastisk søndag :)

 5. Andrea siger:

  Fantastisk læsning og en god portion humor(:
  Jeg er startet på paleo kost 80/20,og har fået en kanon energi…
  mangler at tage nogle kilo på…hvor mange kalorier skal jeg op på?
  min vægt er 55kg min højde er 1,63, min alder er 62år,har haft et kraftigt vægttab og musklerne forsvandt(: skal igang med at træne.
  Tager en multi vitaminpille Omnimin…fiskeoliekapsler,D3 og en hvidløgskapsel…får jeg for meget jern..når jeg spiser meget kød?
  Jeg er odså med på en side med forslag til besparelser(:(:

 6. Sebastian siger:

  Hej Andrea.
  Beklager det lidt sene svar! :) Så nu skal jeg nok prøve at gøre det fyldestgørende.

  Er glad for, at du er en af dem der får en rigtig god energi af det! Jeg vil sige det er lidt blandet hvad folk oplever.
  Jeg synes det er rigtig imponerende, især af en alder af 62 år, at du tager træning op igen. Ønsker dig alt det bedste.

  Ang. jern, så skal du slet ikke være bekymret! Spis alt det kød du vil, det er kun sundt for dig :) Husk selvfølgelig grøntsagerne.

  Ang. hvor mange kalorier du skal op på, er det lidt svært at svare på, og det eneste man kan gøre er at prøve sig lidt frem, da alle er forskellige og alles stofskifte er forskellige.

  Prøv at brug denne formular : http://www.motion-online.dk/sundhed_og_vaegt/sundhed_generelt/beregn_dit_energiforbrug/

  Og så læg ca. 300kcal oveni dit daglige beregnede ligevægtsindtag. Og så prøv det i nogle uger, mens du vejer dig så tit du gider og kan.
  Vægten skulle gerne stige et par hundrede gram om ugen i snit, så tager du nemlig mindst muligt fedt på, og tager du mere på er det bare fedt. Så hold dig der omkring.

  Hvis du ikke rigtig tager på, så skruger du bare 200kcal længere op :-) Eller nedjusterer, selvfølgelig.

  Ang. besparelser, så er et rigtig godt tip, at se på prisen for kalorier fremfor prisen per kilo.
  Når man tæller kalorier, er det jo det der tæller.

  Så ser man på fx kylling, som godt kan virke billigere end oksekød, så skal man lige have det i overvejelserne at der som regel er over dobbelt så mange kalorier i oksekød, og dermed skal du kun have halvt så meget, for at få de samme kalorier til fx aftensmad.

  Så ved at tænke i de baner, finder man frem til at ting som nødder og lignende, faktisk ikke er så dyrt igen! :)

  Spørg endelig løs, hvis du kommer i tanke om mere, og al held og lykke.
  Lad mig endelig høre, hvordan det går! :)

  Alt det bedste,
  Sebastian

 7. Tom siger:

  Hej Sebastian

  Jeg tror det her har været det bedste paleo indlæg jeg længere har læst! tak for det.

  Jeg har dog et par spørgsmål jeg håber du kan hjælpe mig med.
  når jeg er på sådan en paleo diet bliver jeg ofte træt og føler jeg er svimmel til tider?
  og mit andet spørgsmål er om det er en god måde at få sixpack på paleo?
  På forhånd tak!

 8. Sebastian siger:

  Jeg er glad for, at du fik noget ud af det! :)

  Det med at man kan føle sig træt, er der nogle der snakker om. Personligt har jeg aldrig oplevet det, men jeg tror især det er aktuelt, hvis man kommer fra en meget “dårlig” diet, og hopper direkte på stenalderkost.

  Men det siges dog, at trætheden forsvinder mere og mere, så prøv at giv det et par måneder, og se om det ikke forsvinder af sig selv.

  Det er en rigtig fin måde at få sixpack på (altså at tabe dig).
  Bare husk, at få godt med magert protein (tun, kylling, fisk osv.), og så spis GODT med grøntsager.
  Undlad alt for mange nødder, olier og andre ting med højt kalorieindhold.

  På den måde får du et pænt kalorieunderskud, som giver dig et roligt og jævnt vægttab. Så skal sixpacken nok komme :)
  Hvis du ikk erigtig taber dig over nogle uger, så arbejd på at spis lidt mindre måltider.

 9. Jeanette siger:

  Tusinde tak fordi du giver dig tid til at dele de mange gode og brugbare tips :)

  Jeg er klar til en livsstilsændring!

  Kh,
  Jeanette

 10. Sebastian siger:

  Fedt Jeanette! Når først man kommer i gang, bliver man mere og mere bidt af det! :)

 11. Louise siger:

  Hej Sebastian.

  Super godt indlæg!
  Jeg har nu spist efter paleo i 2 uger og har det godt med det!
  Jeg har tabt mig og føler mig sundere,
  - men er begyndt at lugte frygteligt ud af munden :(
  Har du nogen erfaring med det!?
  Jeg kan ikke selv lugte det men mine omgivelser kan ikke rigtig holde det ud ..uf uf!

  Får jeg for meget protein eller træner for lidt?
  2-3 gange crossfit om ugen når jeg nu.

  Håber du kan hjælpe med et evt tip :)

  På forhånd tak!

 12. Sebastian siger:

  Hej Louise.

  Jeg ville ønske jeg havde et svar til dig! Men desværre er det ikke noget jeg har erfaring med.
  Jeg føler faktisk selv, at jeg på paleo har den lidt omvendte effekt. At min mundhygiejne, ånde, tænder osv. føles forbedret hvis jeg spiser efter paleo.

  Men får du morgenmad? Det kan være fordi at du på paleo springer let henover morgenmaden. Og hvis man ikke får noget at spise om morgenen kan man godt komme til at lugte lidt ud af munden til man får noget mad igen. Noget med mavesyre.

  Hvis din ånde bliver bedre efter du har spist, kunne det sagtens være derfor. :)

 13. Helle Koed siger:

  Hej Sebastian
  Spændende læsning, jeg har ikke kendt til stenalderkost i dybden men kun overfladisk. Jeg har spist efter LCHF de seneste 2 uger men har det virkelig svært ved den fede mad – men kan mærke en klar forebedring i min krop og vægttab.
  Én af årsagerne til at man ikke skal have høje mængder af protein i LCHF er fordi det omdannes til sukker (påvirker blodsukkeret) hvis jeg forstår det korrekt. Så med mindre man træner en del, så er det ikke godt med store mængder protein. Jeg kan se at du og andre er flittige med motion, men er det korrekt i forhold til paleo?
  Overvejer stærkt at droppe LCHF men vil gerne lige blive klogere :D
  MVH
  Helle

Tilføj en kommentar og gør mig glad :)


syv × = 21