Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /var/www/sebastianpetersen.dk/public_html/wp-content/plugins/extended-categories-widget/libs/avh-db.php on line 62 and defined in /var/www/sebastianpetersen.dk/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 992
Hvorfor skal man tage fiskeolie? Er det vigtigt? » Sebastian petersen
marts 21, 2012 3

Hvorfor skal man tage fiskeolie? Er det vigtigt?

Af i Kost og sundhed, Kosttilskud

fiskeolie2 Hvorfor skal man tage fiskeolie? Er det vigtigt?

Personligt foretrækker jeg levertran, læs nederst hvorfor.

Så blev det fiskeoliernes tur! Du har sikkert hørt det, du bør tage fiskeolie kapsler, men hvorfor og hvordan? Jeg prøver at holde artiklen lige på og hårdt, uden for meget videnskabeligt snak icon smile Hvorfor skal man tage fiskeolie? Er det vigtigt?  På mange punkter er jeg sikker på at de er endnu vigtigere end alle de forskellige vitaminer, endda til sammen var jeg lige ved at sige. En multivitamin og fiskeolie tilskud, så er du godt dækket ind og behøver ikke mere medmindre du virkelig går op i din sundhed.

Jeg springer direkte ud i det, og vil sige at der er så mange ting fiskeolie er bevist at gavne, at jeg ikke kan nævne dem allesammen. Der er rigtig meget som man ved, og der er formegentlig endnu mere som man ikke ved! Jeg hørte engang et ordsprog at man skulle spise grøntsager for “alle de gode grunde vi er klar over, og alle de tusindvis af grunde som vi bare endnu ikke har opdaget, men er der” – og det samme mener jeg gælder for fiskeolie. Men lad os da tage nogle stykker alligevel icon wink Hvorfor skal man tage fiskeolie? Er det vigtigt? Jeg har smidt nogle kilder i bunden, hvis du er interesseret i lidt mere tørt læsestof og gerne vil have tingene uddybet.

 • Fiskeolie gavner hjernen på RIGTIG mange punkter. Humør, anti depression, hukommelse er blot nogle af dem.  Hjernen består af 60% fedtsyrer, og omkring halvdelen af disse er DHA omega 3 fedtsyrer! Så det siger sig selv et eller andet sted, at hjernen er glad for fiskeolie. Det siges også at mindske udbredelsen af skizofreni, depression, ADHD med flere.
 • Fiskeolie hjælper med vægttab.
 • Fiskeolie sørger for at blodet ikke bliver tilstoppet med farlige fedtsyrer.
 • Det gavner hjertet måske aller mest, og visse steder har jeg læst at man kan mindske sin risiko for et direkte hjerteanfald med helt op til 50% ved at supplere sin kost med fiskeolier. Jeg kan ikke lige finde et direkte studie herpå, men til gengæld garantere dig for, at det gavner UHYRE mange forskellige ting der vedrører hjertet.
 • Fiskeolie beskytter dig mod flere former for kræft.
 • Omega 3 fedtsyrer er kolesterol balancerende. Der er lavet forsøg der viser at folk med forhøjet kolesteroltal har taget fiskeolie tilskud i et par uger, fået målt kolesterol igen og i rigtig mange tilfælde er det blevet meget bedre.
 • Omega 3 fedtsyrer / fiskeolie er anti inflammatorisk, og mange især folk der styrketræner siger at kunne mærke TYDELIG forskel på ømheden i kroppen, ved brug af fiskeolier eller ej. Jeg har aldrig selv lagt mærke til det, men vil prøve at lægge mærke til det i kommende tid. Det sørger for du ikke er så stiv i kroppen, og ikke har så ondt i sener og led heller.
 • Det har vist sig meget effektivt for at sløve udviklingen af “IgA nephropathy” ned, der er en nyre sygdom.

Fantastisk! Men hvad er det her, fiskeolie?

Kort sagt, så har vi brug for omega 6 og omega 3 fedtsyrer, og en god balance her i mellem. Det har du sikkert hørt før, men hvad er hvad og hvad har du brug for?

Det er kun omega 3 du skal bekymre dig om, dem der er i fiskeolie, og dem som du helst sikkert mangler!

Omega 6, kort og godt og overalt

Der er omega 6 fedtsyrer i stort set alt mad vi spiser nu til dags. Man siger lidt at en person der går rigtig meget op i sundhed, får nok grøntsager, magert kød osv. han får rigeligt med omega 6. Men en person der spiser lige præcis hvad det passer ham, får faktisk endnu flere! Grunden til dette er, at der er omega 6 fedtsyrer i stort set alt. alle mælkeprodukter, vegetabilske olier, margarine, kød, ja selv ting som mayonaise, chips, marsbarer. Faktisk er alle menuer på Mac Donalds og andre fastfood restauranter, også fyldt med omega 6 fedtsyrer.

Så har du brug for det? odds siger, nej, det har du bestemt ikke! Og det er et problem, fordi vores balance mellem omega 3 og omega 6 er helt skæv.

bodylab fiskeolie Hvorfor skal man tage fiskeolie? Er det vigtigt?

Omega 3, fiskeolier

Omega 3 er grunden til man anbefaler fiskeolie, da det netop er her, omega 3 findes. Så, vi er allerede enige om at fiskeolie tilskud er nødvendigt, ikke? icon smile Hvorfor skal man tage fiskeolie? Er det vigtigt? Men hvor meget skal man så tage, og kapsler eller flydende (levertran). Jeg læste på et tidspunkt at man ikke skulle tage kapsler, fordi olien bliver varmet op når det skal puttes i kapsler. Selv om der står på glasset at det er koldpresset, så fordi man skal “pakke det ind” genererer det faktisk varme, og varmer olien op. Derfor er det man får i flydende form (som oftest) i bedre kvalitet.

En anden grund til at tage levertran er at du slipper for at tage en masse kapsler om dagen! Typisk for at nå et anbefalet tilskud af fiskeolier skal man tage 5-10 kapsler fordelt udover dagen, og personligt synes jeg det er direkte irriterende. For ikke at tale om, at det altså er en hel, HEL del dyrere.

Jeg synes levertran og fiskeolie i flydende form er meget lettere, der har du blot brug for et par teskeer om dagen og så er du dækket ind. For mig er det bare lige at tage flasken ud af køleskabet, drikke en enkelt slurk eller to, og så ind igen. Det gør jeg så bare ved lejlighed, som oftest omkring 1 gang om dagen.

Men mangler du det? Uden at kende dig, ja, det gør du icon smile Hvorfor skal man tage fiskeolie? Er det vigtigt? Medmindre du spiser fisk næsten dagligt, så har du gavn af et tilskud af omega 3. En af grundende til at stort set alle i dag mangler omega 3, har også noget at gøre med at vi nu til dags fodrer vores dyr med korn, fremfor deres naturlige føde som fx græs, det gør at det kød vi spiser i dag indeholder et meget mere skævt forhold af fedtsyrer. Desværre! Heldigvis er det nemt at supplere med.

 

Har du positive erfaringer med fiskeolie, eller er der noget jeg mangler at få med? Hører endelig fra dig. Det er en af de artikler om vitaminer og kosttilskud jeg har lavet, hvor jeg ikke er gået helt så meget i dybden med det biologiske, håber folk overlever icon smile Hvorfor skal man tage fiskeolie? Er det vigtigt? Der er MASSER af informationer omkring det sundhedsfremmende i fiskeolier. Og her er som lovet nogle referencer hvis du er til det lidt tørre læsestof:

http://www.universityofcalifornia.edu/news/article/26547
http://www.oilofpisces.com/rheumatoidarthritis.html
http://www.yourhealthbase.com/fish_oils.htm
http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/245/Top_10_Reasons_EFAs_are_Essential.aspx
http://www.criticalbench.com/fish_oil_burn_fat.htm

 

God aften derude! icon smile Hvorfor skal man tage fiskeolie? Er det vigtigt?

Er du interesseret kan du købe det fiskeolietilskud JEG bruger, her.

Lignende indlæg:

Søgeord: , , ,

3 kommentarer til “Hvorfor skal man tage fiskeolie? Er det vigtigt?”
Tilføj din egen kommentar
 1. Jan Hervig Nielsen siger:

  Hej Sebastian.

  Det er nogle spændende artikler, som du skriver.

  For noget tid siden så jeg lidt nærmere på fiskeolierne “PIkasol” og “Eskimo 3″. Jeg fik 3 stabilitets-værdier for den ene olie og 3 for den anden olie. I den forbindelse var jeg i kontakt med kostvejleder Anette Harbech Olesen, der før har udtalt sig positiv om produktet Eskimo 3. Hun hjalp mig med at tyde resultaterne.

  Konklusionen på det hele blev, at Eskimo 3 er en udmærket olie, når man ser på stabiliteten af denne. Derfor er det dette produkt, som jeg tager.

  Jeg tager 5 kapsler hver dag. Jeg sørger for ikke at tage dem sammen med mælk. Så vidt, som jeg husker, sørger kalken i mælken nemlig for, at noget af fedtet ikke optages. Og det er jo ikke så godt.

  Det kan godt være, at du har ret i, at flasker med flydende olie er bedre end kapsler. Det ved jeg intet om. Men personligt kan jeg nu godt lide kapsler.

  Så vidt som jeg husker fås Eskimo 3 både som flasker med flydende olie og som kapsler.

  Venlig hilsen

  Jan Hervig Nielsen
  Ideudvikler
  Projekt Smørhul
  (og Projekt Trafiksikkerhed)

  Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. “Kostvejledningen” er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.

 2. Sebastian siger:

  Dejligt at høre! Vidste ikke det med mælken, nu er jeg jo meget for at man som det eneste bare drikker vand, så det problem har jeg ikke :) Men det er værd at notere.

  Jeg har faktisk længe blot brugt flydende, egentlig mest fordi det er billigt, og så ja, meget nemt. Men det er nok en smags sag, mange synes det smager rigtig ulækkert, personlig er jeg meget glad for min med citronsmag :) Det smager næsten godt!

  De Pikasol jeg har, købte jeg egentlig udelukkende fordi de havde et RIGTIG godt tilbud i bilka, jeg ikke kunne sige nej til :) Ellers synes jeg simpelthen ikke, jeg vil give det for kapsler som de koster.

  Jeg har givet 80kr for min levertran, og den holder måske i 3 måneder. Det var også et godt tilbud, normalt er de ikke under 100, men alligevel, kapsel priserne kan slet, slet ikke være med.

  Jeg kender ikke mærket Eskimo, men jeg kigger lige efter det, hvis jeg er på jagt efter kapsler en dag! :) Kan godt li’ at holde mig til andres anbefalinger.

 3. Jeg har købt Islandsk fiskeolie i flydende, men har hørt at Pikasol skulle være med til at nedsætte kolesterol. Man skal tage to daglig. Er det bedre end det islandske som er flydende.
  Kan altså ikke tåle det jeg får hos lægen, så jeg ville være glad hvis en af dem hjalp.
  Mit kolesterol er på godt 4, men lægen vil gerne have den længere ned, da jeg også har diabetes 2 som jeg prøver at leve efter.

  Håber ikke det kommer på Google, for det vil jeg ikke have, da jeg får så mange mærkelige mails.

  Det her må være privat.

Tilføj en kommentar og gør mig glad :)


5 + = ni