Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /var/www/sebastianpetersen.dk/public_html/wp-content/plugins/extended-categories-widget/libs/avh-db.php on line 62 and defined in /var/www/sebastianpetersen.dk/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 992
Er rødvin sundt? Myter og fakta » Sebastian petersen
marts 10, 2012 0

Er rødvin sundt? Myter og fakta

Af i Kost og sundhed
roedvin1 Er rødvin sundt? Myter og fakta

Er rødvin rent faktisk sundt? Der er delte meninger rundt omkring, men vi har allesammen hørt en masse om at det skulle være sundt med et glas ind imellem, men hvor meget er fup og hvor meget er fakta? Jeg vil prøve at holde det kort og kontant, men jeg synes der er flere aspekter i det som er nødt til at komme med, men er du utålmodig, så spring til min konklusion i bunden icon smile Er rødvin sundt? Myter og fakta

Kort sagt, så er der både positive og negative ting ved rødvin, men jeg er bestemt ikke bleg for at sige at et glas ind i mellem bestemt ikke er usundt icon smile Er rødvin sundt? Myter og fakta Men lad os grave lidt ned i det.

Rødvin og historie (det kedelige)

Hvis vi lige et øjeblik skal tage et par tørre og lidt kedelige briller på, og kigge tilbage i tiden, er det bestemt ikke noget nyt at rødvin er blevet set på med en hvis mystik. Helt tilbage til de gamle egyptere har man faktisk fundet tegninger og tydelige beviser på, at man brugte rødvin som helende medicin. Vi snakker altså helt tilbage til 2000 år før Kristus. Det gør faktisk rødvin til menneskets ældste menneskelavede medicin. Hvad kan jeg sige, de gamle egyptere havde god smag, vi elsker jo alle et glas i ny og næ! icon smile Er rødvin sundt? Myter og fakta

Ligeledes har det være velkendt medicin op gennem tiden brugt af grækere, i romerriget osv.. Faktisk helt op til 1800-tallet har rødvin været brugt i forbindelse med medicin. Men har de så noget at have det i? Det er klart at dengang havde man ikke de samme muligheder for at undersøge ting som vi har i dag. Meget af det, er selvfølgelig fup og fidus, og rødvin er på ingen måde medicin eller noget der nærmer sig.

Jeg tror rent personligt, bare at det har hængt lidt ved op gennem historien og vi aldrig helt at sluppet den tanke at rødvin er sundt, der er lidt af grunden til det stadig har et godt ry. Synes dette aspekt er værd at tage i betragtning, og det taler absolut for at sundt rødvin er lidt noget fup og fidus.

Men lad os prøve at holde os til fakta icon wink Er rødvin sundt? Myter og fakta Jeg har dykket lidt ned i det.

Hvad er det, der er sundt i rødvin?

Rødvin er fyldt med gode stoffer der virker som antioxidanter, og det er hovedsageligt, hvad der gør rødvin “sundt”. Det indeholder en hel masse gode stoffer som findes i druer, særligt i røde druer hvorfor hvidvin ikke er nær så sundt.

Forskellige stoffer som er blevet undersøgt i større eller mindre grad, det der siges at være det aller sundeste er et stof kaldet Resveratrol, der er et stof fundet i skalden på druer. Men druer indeholder selvfølgelig flere hundrede gode stoffer, men det er der ingen grund til at dykke ned i, jeg foretrækker at skrabe bare en anelse under overfladen.

Det man blot skal forholde sig til, er at de allesammen virker som antioxidanter, dvs. fjerner bakterier fra kroppen. Dejlige ting vi normalt hovedsageligt finder i sunde frugter og grøntsager. (og druer icon wink Er rødvin sundt? Myter og fakta )

- Antioxidanter er VIGTIGE, og rødvin (druer) indeholder en masse af dem.

- Rødvin hæver også HDL kolesterol (det gode) og sænker LDL kolesterol (det dårlige).

Det er de vigtigste årsager til rødvin siges at være sundt, derudover har undersøgelser vist at rødvin forstærker knoglerne, især kvinder (lidt ældre kvinder) har stor gavn af det.

Det skal dog siges at alle undersøgelser der er lavet,  bygger på at man kun drikker omkring et enkelt glas. Drikker man mere end 1-2 glas, er der ingen tvivl om, at rødvin er usundt, da alkohol i lidt større mængder er usundt.

Men, så, det er sundt?

winedoctor Er rødvin sundt? Myter og fakta

Er rødvin sundt eller ej?

Ja, og nej egentlig ikke.  Fatkisk blev jeg ikke super meget klogere af at dykke en masse ned i det icon smile Er rødvin sundt? Myter og fakta Alle de gode ting i rødvin, bliver hurtigt sat lidt til side når vi kigger på det dårlige i rødvin. Alkohol er ikke umiddelbart sundt. Laver nok et indlæg udelukkende om alkohol, på et senere tidspunkt, for der er en masse undersøgelser lavet både for og imod.

Men, hvis du har håb om at tabe dig er alkohol en utrolig dårlig ting, da kroppen stopper al fedt- og glukoseforbrænding for at brænde alkoholen i stedet.

Et lille twist er der dog. Man fristes til at sige at man ligeså godt kunne drikke grapejuice. Men desværre er det ikke helt så nemt, drikker man bare grapejuice i stedet får, får man ikke alle de samme antioxidant egenskaber som rødvin har. Så til en hvis grænse har har rødvinen faktisk alligevel noget at have det, jeg blev personligt overrasket.

(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=9416955&dopt=Abstract)

Og den paleoelskende del af mig, er også stort imod at drikke større mængder juice med de mange hurtig optagende kulhydrater. Rødvin er ikke helt så slemt.

Så man kan ikke bare nemt konkludere at det gode i rødvin = druer, så spis/drik druer så er det sundere.

Konklusion

Der er meget både for og imod, og min konklusion må helt klart bare være: Drik et glas i ny og næ når du har lyst til det! icon smile Er rødvin sundt? Myter og fakta

Det er der ikke noget mærkbart usundt i så længe det kun er et enkelt glas. Det har gode egenskaber og dårlige. Der er intet galt i rødvin ind imellem, og jeg blev lidt overrasket over de mange positive ting der er at finde i rødvin, og de forholdsvis små dårlige. Men lad vær at tro, at det nærmest er flydende rød sundhed du drikker.

Men jeg vil alligevel gerne slå et slag for vores alle sammens dejlige rødvin. Det er LANGT sundere end fx en øl eller en sodavand, og indeholder samtidig færre kalorier end fx øl, så det feder heller ikke nær så meget. Det er sundere fordi stort set alle kalorierne i vin, kommer fra alkohol, hvorimod i øl kommer nogle af kalorierne fra kulhydrater der er værre. Så skal du vælge det ene eller det andet er der slet ingen tvivl om at rødvinen er langt sundere.

Nyd et par glas vin som ender ud i måske 300kcal, fremfor en 6-pack dåseøl der måske render op i 8-900kcal i stedet, hvor et par hundrede af dem er kulhydrater.

For mig handler sundhed til en hvis grad også om livsnydelse,  sundhed er bestemt ikke kun broccoli og konditionstræning.

Lignende indlæg:

Søgeord: , ,

Tilføj en kommentar og gør mig glad :)


− en = 8