Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /var/www/sebastianpetersen.dk/public_html/wp-content/plugins/extended-categories-widget/libs/avh-db.php on line 62 and defined in /var/www/sebastianpetersen.dk/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 992
Er du syg? Bliv rask med C-vitamin! Styrk immunforsvaret » Sebastian petersen
marts 12, 2012 6

Er du syg? Bliv rask med C-vitamin! Styrk immunforsvaret

Af i Kost og sundhed, Kosttilskud, Velvære og livsglæde


citrusfrugter1 Er du syg? Bliv rask med C vitamin! Styrk immunforsvaret

Citrusfrugter, kan du gætte hvor jeg har den store grønne fra? icon smile Er du syg? Bliv rask med C vitamin! Styrk immunforsvaret

C-vitamin er i manges øjne det aller vigtigste vitamin er tage ved siden af din kost. Det hjælper til med stort set ALLE processer i kroppen, og har en særlig vigtig rolle i forbindelse med at danne kollagen, som opbygger hud, knogler, sener osv.. C-vitamin styrker dit immunsystem. C-vitamin findes i alle citrusfrugter, grøn pebber, chilli, spinat, persille, kål, broccoli og.. ja.. Alt andet der er sundt næsten! icon smile Er du syg? Bliv rask med C vitamin! Styrk immunforsvaret

Men de anbefalede doser er helt hen i vejret, se længere nede i indlægget, hvor meget jeg anbefaler og selv tager.

C-vitamin gør dig rask når du er syg, se mere nedenfor, men først lidt af det tørre.

Om C-vitamin

C-vitamin bliver brugt til rigtig meget i kroppen, det danner grund for dannelsen af kollagen, som er et protein der spiller den væsentligste rolle i opbygningen af alt bindevæv så som hud, knogler, tænder, sener mv..

Mangel på C-vitamin behøver ikke nødvendigvis direkte komme fra manglende indtagelse af C-vitamin fra kosten, men derimod i stedet fra en øget mængde “C-vitamin modstandere”. Fordi C-vitamin spiller en afgørende rolle i dannelsen af væv, bruges der også rigtig meget C-vitamin hvis du er syg, har sår der skal hele og lignende. Ascorbinsyre, som man egentlig bare kan kalde for C-vitamin hvis det skal holdes enkelt icon smile Er du syg? Bliv rask med C vitamin! Styrk immunforsvaret bruges også hurtigere hvis du ryger, drikker, spiser piller, eller generelt har andre giftstoffer i kroppen der skal ud, du bruger fx også mere C-vitamin hvis du er stresset. Det hjælper også i forhold til restitution af muskler, så hvis du træner for muskler, er det en god ide med C-vitamin kosttilskud.

C-vitamin er vandbaseret, dvs. vi ophober det ikke i kroppen som ved fx D-vitamin. så forestil dig det lidt ligesom en kop, der altid skal være vand i, og aller helst gerne skulle være fuld, men der er huller i bunden.

Der er lavet over 10.000 videnskabelige undersøgelser, som alle slår det ret fast at der findes stort set ikke en sygdom eller en process i kroppen, som ikke hænger sammen med C-vitamin. C-vitamin er en utrolig vigtig antioxidant, og det spiler en sindssyg vigtig rolle for vores immunsystem.

Hvorfor det er vigtigt med C-vitamin tilskud

Alle andre dyr på jorden laver selv C-vitamin inde i kroppen, udover primater (mennesker) og marsvin. Og alle andre dyr har ikke den samme mængde sygdomme, som vi mennesker kan få.
bodylab bodymin Er du syg? Bliv rask med C vitamin! Styrk immunforsvaret
Stort set alle dyr på kloden producerer selv ca. den samme mængde C-vitamin /kg, og skal vi oversætte det til mennesker, svarer det til at vi mennesker burde få måske 4.000mg C-vitamin om dagen. Det er taget ud fra at vi bruger alt, men fordi C-vitamin er vandopløseligt optager vi langt fra det hele, hvis vi siger vi optager 50% af det c-vitamin vi indtager er det stadig optimistisk! Dvs. at vi vi egentlig burde få i hvertfald minimum 8.000mg.

Det er høje tal, og jeg synes overhovedet ikke man behøver helt derop, men det er i hvertfald vigtigt, at koppen ikke er tom så at sige icon smile Er du syg? Bliv rask med C vitamin! Styrk immunforsvaret

Vil lige sige at C-vitamin også nedsætter mængden af Histamin i kroppen, som er det der frembringer kløe. Derfor har allergikere med fx eksem som jeg selv har, gavn af det. Både pga. dette, men også fordi det er en vigtig ting for huden med c-vitamin. Jeg begyndte selv at tage det, af denne grund.

Er du syg? Så spis C-vitamin og bliv rask!

Linus Paulig har udgivet en bog “Vitamin C and the Common Cold”, som beskriver hvordan man bliver rask af at spise masser af C-vitamin når man er syg. Hun tog selv 18.000mg /dag skal det lige siges. Der er dog intet der tyder på, at selv så høje mængder er farlige.

Men er du syg, forkølet ell. lign. så spis 500-1000mg hver 2. time, og du vil blive rask langt hurtigere.

Jeg har ikke været syg rigtig længe, og har ikke selv haft muligheden for at teste det, men jeg er helt sikker på at det i hvert fald ikke skader! Og effekten er videnskabeligt dokumenteret.

Så meget D-vitamin tilskud tager jeg


c vitamin1 Er du syg? Bliv rask med C vitamin! Styrk immunforsvaret

De C-vitaminer jeg tager, med 500mg. Helt almindelige og billige fra Livol.

Med alt den snak om ekstremt høje doser, kan man godt blive lidt forvirret af at kigge på de forskellige C-vitamin tilskud med 100-200 eller 500mg per pille, men jeg synes heller ikke det er nødvendigt, med så høje doser. Og du er nok ved at falde om af stolen af grin, når jeg fortæller dig at ADT (anbefalet daglig tilskud) på C-vitamin er 75-90mg. Som med de fleste andre vitaminer, dækker det kun absolut minimum behov for at beskytte mod de værste sygdomme. Men der er ingen tvivl om at det ikke er nok hvis du gerne vil være sund og rask! Rigtig mange mennesker skal tage helt op til 2000-2500mg om dagen, for overhovedet at nå mæthed af C-vitamin som er optimalt. Men igen føler jeg ikke det er nødvendigt.

Er du helt normal og rask, anbefaler jeg at tage 500mg om dagen. Husk på at det ikke ophober sig i kroppen, så kan du fordele det lidt er det bedst, jeg selv har nogle 500mg piller, jeg kan knække i to. Tag dem morgen og aften, og sammen med måltider.

Har du ekstra meget kobber i kroppen, er syg, eller lider af nogle sygdomme på en eller anden vis, så tag mere end de 500mg! Som nævnt før, er du syg, så tag 500-1000mg hver 2. time.

 

Oh, og vil lige sige, du skal ikke være bange hvis du tisser radioaktivt gul icon biggrin Er du syg? Bliv rask med C vitamin! Styrk immunforsvaret Gør jeg selv efter indtagelse af doser på omkring 500mg ad gangen. Det er blot ufarligt C-vitamin du tisser ud, fordi kroppen ikke kan optage mere ad gangen. Det virker lidt dumt, så at indtage det, men bare fordi du tisser noget ud, betyder det ikke at du ikke mangler det, din krop kan bare ikke absorbere mere ad gangen.

Hvad er din erfaring med C-vitamin, har du prøvet det hvis du er syg? Skriv endelig en kommentar.

Lignende indlæg:

Søgeord: , , ,

6 kommentarer til “Er du syg? Bliv rask med C-vitamin! Styrk immunforsvaret”
Tilføj din egen kommentar
 1. Jan Hervig Nielsen siger:

  Hej Sebastian.

  Jeg glæder mig til at læse kommende tråde/indlæg fra dig.

  Du, jeg og andre har samme debat kørende i debatforummet på Motion-Online http://www.mol.dk .

  Du tager relativ store mængder af C-vitamin. Men det er endnu ikke dokumenteret, at det er bedre end 100 % ADT, der idag vist ligger på 60-90 mg. ( ADT er myndighedernes etablerede Anbefalet Daglig Tilførsel).

  I “Den Gyldne Middelvej” bruger jeg i tilskud mængder på 120-150 C-vitamin. Det svarer til 200-250 % af en tidligere ADT-værdi.

  Venlig hilsen

  Jan Hervig Nielsen
  Ideudvikler
  Projekt Smørhul
  (og Projekt Trafiksikkerhed)

  Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. “Kostvejledningen” er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.

 2. Jan Hervig Nielsen siger:

  Hej.

  Undskyld. Det er mig, der sover. Motion-Onlines hjemmeside er IKKE http://www.mol.dk men derimod: http://www.motion-online.dk

  Beklager fejlen.

  Venlig hilsen
  Jan, Projekt S og T

 3. Sebastian siger:

  Hej Jan.

  Ja, det er dejligt med en god debat frem og tilbage, det får alle noget ud af.
  Svarer lige både ang. D- og C-vitamin her :)

  C-vitamin:
  Nej efter meget nærmere undersøgelse for en uges tid siden, da en anden sundheds interesseret gjorde mig opmærksom på at der ikke er nogle EGENTLIGE studier der dokumenterer effekten af det, efter vi havde snakket frem og tilbage, må jeg krybe til korset og give jer ret :) Det er der desværre ikke.

  D-vitamin:
  Ligesom med C-vitamin er der forskellige meninger.
  Det er dog en ret bred enighed om, at vi især i Norden, slet ikke får nok. Men når jeg siger enighed, mener jeg dog også enighed blandt folk der typisk har en stor interesse i det, fx på bodybuilder fora og lignende :)
  Ser man på befolkning som helhed, så nej, så er der bestemt ikke enighed.

  MEN, det hele kommer vel lidt ned til, hvad man føler for og hvad man tror på.
  Hvis man altid vil holde sig til rene videnskabelige dokumenterede studier, så holder man sig til ADT.

  Men personligt tror jeg bare ikke på at det er korrekt, i rigtig mange tilfælde.

  Men selvfølelig også at lytte til egen krop. Personlig har jeg lidt atopisk eksem, og har absolut fået det bedre, efter jeg at begyndt at pleje min krop bedre med vitaminer, mineraler og fiskeolier.

  Jeg har dog ingen uddannelse, eller anden dybere baggrund for det jeg skriver end min egen nysgerrighed og interesse ;) Så det er dejligt at høre fra nogle ind i mellem, der rigtig ved hvad de taler om, det sætter jeg pris på!
  Så lærer jeg jo også en masse :D

  God aften! Og held og lykke med dine projekter :) Ser meget frem til dine kommentarer i fremtiden.

  Mvh.

 4. Jan Hervig Nielsen siger:

  Hej Sebastian.

  Tak. Og held og lykke med din hjemmeside.

  venlig hilsen
  Jan, Projekt S og T

 5. Shakil Raja siger:

  Hej Sebastian. Jeg kan ikke sige andet en tusind tak for at du har skrevet det med c-vitamin. Jeg er en dreng som er MEGET ofte syg(hyppig forkølelse, feber, influenza og halsbetændelse) Jeg har aldrig forstået hvorfor, men måske kunne det være fordi at jeg aldrig i mit liv har taget en vitamin pille, og jeg meget sjældent spiser appelsiner, citroner og drikker appelsin juice.
  Men jeg har et spørgsmål? Vil det virkelig hjælpe? Vil jeg få et liv med færre sygdomme hvis jeg bliver narkoman af de her frugter og piller for jeg kan godt lide dem, jeg ser bare det klogere i at købe slik eller andre ting(er ikke en fed dreng, men har aldrig værdsat vitaminer, selvom jeg er så ofte syg)
  Det kunne være fedt hvis du kunne fortælle mig hvorfor, hvordan og hvor meget c-vitamin jeg skulle indtage for at gøre mig selv rask(er ultra syg ligenu) og hvad jeg skal spise dagligt for at vedligeholde et stærkt immunforsvar, for jeg tror, at jeg har et dårligt et.

 6. Sebastian siger:

  Hej Shakil.

  Først og fremmest, synes jeg KLART du skal begynde at tage 1 multivitamin om dagen, bare de billige fra matas er fint.
  Og det vil bestemt ikke skade, at supplere op med C-vitamin. Start med 200-500mg, alt efter hvad der lige passer med de piller du nu lige finder, de indeholder nemlig forskellig mængde.

  MEN, det er bestemt ikke nogen vidunder kur, og hvis det er rigtig slemt for dig, så kan jeg kun anbefale at snakke med din læge.

  Men jeg ved af erfaring, at sund kost er vejen frem til en sund krop!

  Jeg lider af eksem, som har været slemt i perioder, og efter jeg begyndte at spise rigtig sundt stort set HVER dag, det er vigtigt du er konsekvent, så blev mit eksem ret hurtigt MEGET bedre. Jeg startede også med at supplere med forskellige vitaminer.

  Så hvis du ikke allerede lever sundt, så start i dag! :) Læs fx mit indlæg om Paleo, det vil være et godt sted at starte.

Tilføj en kommentar og gør mig glad :)


× otte = 8